Dat gezonde voeding cruciaal is, lezen en horen we overal. Maar wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding is een essentieel onderdeel van een gezond leven en kan verschillen afhankelijk van culturele normen, persoonlijke voorkeuren en specifieke gezondheidsdoelen. Hier zijn enkele wetenschappelijke inzichten over wat gezonde voeding inhoudt:
1. Culturele verschillen beïnvloeden wat als gezonde voeding wordt beschouwd. In de Verenigde Staten wordt onafhankelijkheid geassocieerd met gezonde eetgewoonten, zoals het eten van vis, eiwitten, fruit, groenten, en het vermijden van gesuikerde dranken en vet vlees. In Japan wordt interdependentie geassocieerd met gezonde eetgewoonten, gemedieerd door autonomie in de VS en positieve relaties met anderen in Japan (Levine et al., 2016)
2. De definitie van ‘gezonde voeding’ kan variëren, maar over het algemeen omvat het beperken van de inname van vet, suiker en zout, en het verhogen van de consumptie van fruit, groenten, volkoren granen, noten en magere eiwitbronnen. Een Europese enquête vond dat ongeveer 80% van de respondenten gezonde eetgewoonten associeerde met meer fruit en groenten of minder vet (Margetts et al., 1997)
3. Gezonde eetgewoonten omvatten niet alleen het tellen van de hoeveelheid voedsel, maar ook de nauwkeurigheid van het kiezen van voedsel op basis van de behoefte aan gebalanceerde voeding, inclusief koolhydraten, vetten en eiwitten (Sugiharto et al., 2021)
4. De Healthy Eating Index-2015 en de update van de Healthy Eating Index (HEI-2010) zijn instrumenten om de dieetkwaliteit te meten in termen van overeenstemming met de voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid. Deze indices benadrukken het belang van een hoge consumptie van plantaardig voedsel en beperkte inname van bewerkt en vetrijk vlees (Reedy et al., 2018)
5. De relatie tussen dieetkwaliteit en gezondheidsuitkomsten, zoals gemeten door de HEI, AHEI en DASH-score, toont aan dat hoge scores op deze indices geassocieerd zijn met een significant lager risico op all-cause mortaliteit, cardiovasculaire ziekten, kanker en type 2 diabetes mellitus (Schwingshackl & Hoffmann, 2015)
Gezonde voeding draait dus om het maken van geïnformeerde keuzes die niet alleen de inname van bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen benadrukken, maar ook rekening houden met de balans en variëteit binnen het totale dieet. Het aanpassen van deze richtlijnen aan persoonlijke voorkeuren en culturele normen kan helpen bij het handhaven van gezonde eetgewoonten op lange termijn.